top of page

Nikon El-Nikkor 50mm f/2.8N

Pod trochu netradičným názvom sa ukrýva aj trochu netradičný objektív. Jedná sa totiž o objektív z čias tmavých komôr, kedy bol využívaný ako zväčšovací objektív pri "prenášaní" obrazu z kinofilmu na fotopapier. Veľké "N" v názve značí jeho novšiu verziu (čiastočne plastovú). Už z jeho primárneho využitia je zrejmé, že by mohlo byť zaujímavé využiť jeho zobrazovacie schopnosti pri makro-fotografii. Ako zväčšovací objektív je totiž opticky vyladený práve pre zväčšovanie obrazu - kľúčový atribút makro-fotografie.

Samotný objektív je veľmi malý - 38x51mm s priemerom filtrového závitu 40,5mm. Bajonet má závitový - M39, osem lamiel clony s "klikacím" nastavením od f/2,8 po f/16 s odstupňovaním po 1EV.

Nasadenie objektívu na fotoaparát bude závisieť od použitého fotoaparátu - presnejšie od druhu bajonetu a tzv. registrovej vzdialenosti (vzdialenosť bajonetu od snímača). V mojom prípade využívam bezzrkadlo Fujifilm. Na ňom mám nasadený helikoid M42-Fx (akoby makro krúžky s premenlivou dĺžkou) 25-55mm. Na závit M39 na objektíve nasadím M39-M42 redukčný krúžok a následne ho našróbujem na spomínaný helikoid. V takejto konfigurácii je objektív schopný zaostriť na max cca 1m, pri vysúvaní helikoidu sa táto vzdialenosť zmenšuje úmerne narastajúcemu zväčšeniu obrazu. Ideálne je používať makromech, ktorý ma veľký rozsah pohybu. Pracovná vzdialenosť pri väčších zväčšeniach je stále výborná - pohybuje sa okolo 4-5cm, čo poskytuje dostatok priestoru na osvetlenie fotografovaného predmetu. Samotná zostava s helikoidom ja navyše veľmi malá a ľahká. Dokumentujú to aj nasledujúce obrázky.

Jednou z možností, ako ešte viac vylepšiť obrazovú kvalitu, je namontovať objektív reverzne, teda filtrovým závitom smerom na fotoaparát. Tu by malo dôjsť k zlepšeniu obrazu hlavne pri väčších zväčšeniach (nad 1:1) - vyplýva to z optickej konštrukcie objektívu, kde sa obraz filmového políčka premieta pomocou "lampy" zo zadnej strany a filtrová strana je výstupná pre lúče svetla. Tomu je uspôsobený aj malý otvor na zadnej strane slúžiaci na osvetlenie indexu clonových čísel - odporúčam prelepiť čiernou izolačnou páskou. Presné laboratórne merania a krivky jednotlivých parametrov som dohľadal tu.

V domácom prostredí využívam objektív na malej makro zostave. Dosiahnuté výsledky môžete vidieť v galérii.

bottom of page